Papas arrugadas

Papas Arrugadas s mojo rojo omáčkou

Kanárské brambory: Jaká dobrota!

Nejčastěji se vaří na Tenerife a existuje spousta možností, jak je jíst, ale jen jedna cesta, jak je připravit. Kanárské brambory jsou malé a velmi chutné, ale ty pravé z Kanárských ostrovů je obtížné sehnat. Nicméně použít můžete jakékoli malé brambory, které vaříte v hodně slané vodě. Pak vzniknou papas arrugadas.

Tajemství tohoto jídla spočívá v přípravě, aby na bramborách vznikla slaná krusta. Způsobů, jak toho dosáhnout je mnoho, přinášíme dvě možnosti:

Příprava varianta 1:

1. Brambory dobře omyjeme a dáme do velkého hrnce, ve kterém už máme horkou vodu. Přidáme mořskou sůl, která je pro přípravu lepší než obyčejná kamenná, nicméně i ta postačí. Soli dáváme jednu čtvrtinu hmotnosti brambor, takže v tomto případě 250g.
2. Vaříme dokud se voda nevyvaří. Poté ještě cca 2 až 3 minuty opékáme v hrnci. POZOR je nutné brambory hlídat, aby se nespálily.
3. Hrnec dáme z plotny, přikryjeme utěrkou a necháme pár minut vychladnout.

Příprava varianta 2:

1. Brambory dobře omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda sahala jen lehce nad brambory . Přidáme mořskou sůl, která je pro přípravu lepší než obyčejná kamenná, nicméně i ta postačí. Soli dáváme jednu čtvrtinu hmotnosti brambor, takže v tomto případě 250g.
2. Vaříme cca 30-40 minut při nízké teplotě. Při vaření občas zkontrolujeme jestli už nejsou uvařené. Dáváme ale pozor, abychom brambory nepropíchli, protože by se nám mohli snáz rozvařit. Když jsou brambory měkké, slijeme je v cedníku a propláchneme studenou vodou jako těstoviny. Díky tomu zastavíme proces vaření.
3. Brambory osušíme papírovými utěrkami, protože osušené brambory snáz získají svraštělý vzhled a slanou krustu.
4. Rozpálíme si velkou pánev, do které nasypeme brambory. Na středním plameni je opekáme 3 až 4 minuty. Brambory je potřeba průběžně obracet. Můžeme přidat do pánve trochu soli a oleje.

Hotové brambory pokrájíme na čtvrtiny a podáváme s omáčkou Mojo. Tento pokrm je tradičně servírován s červenou Mojo omáčkou, nicméně úplně stejně dobré jsou s jakýmkoli Mojem z naší nabídky. Vybírat můžete na našem eshopu zde:
http://www.el-gofio.cz/kategorie-produktu/mojo-omacky/

 

 

Foto:

By Abhay Kumar from San Francisco, CA, USA (Papas Canarias) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Čas na přípravu
Doba vaření
min
min
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter