Jáhlové sušenky s gofiem

Jáhlové sušenky s gofiem

Doporučujeme jednoduché a velmi chutné gofio sušenky ze tří surovin. Stačí smíchat uvařené jáhly, gofio a vodu, vytvořit nelepivé těsto a vytvarovat sušenky. Tento recept je tak jednoduchý a rychlý, že je jistě rádi vyzkoušíte. Nám se velmi osvědčily na výlety nebo jako rychlé bezlepkové pohoštění pro nečekanou návštěvu. Velkou výhodou je to, že je můžete udělat i pro lidi trpící nejen celiakií nebo intolerancí lepku, ale i pro pro ty, co mají problém s mlékem a laktozou. Stačí jáhly uvařit ve vodě nebo ještě lépe rostlinném mléce. Sušenky je možné připravit i téměř bez cukru.

Hodí se tedy pro všechny příležitosti, byla by tedy škoda je neochutnat.

Náš tip:

Rozdělte si jáhly na dvě poloviny a do každé z nich přidejte jiné gofio, do jedné lehce pražené a do druhé třeba silně pražené. Získáte dvě různá těsta s úplně odlišnou barvou a zejména chutí.

Přejeme dobrou chuť.

Postup:

Jáhly důkladně propláchneme teplou vodou, až než ji přestanou zabarvovat. Poté je zalijeme vodou nebo rostlinným mlékem, přidáme 3 lžíce cukru a uvaříme doměkka. Já je přivedu k varu, stáhnu na nejnižší stupeň a vařím 15 minut, až skoro na kaši. Po uvaření necháme jáhly vychladnout. Následně do nich vmícháme kukuřičné gofio http://www.el-gofio.cz/kategorie-produktu/gofio/ a po částech přiléváme vodu, až než nám vznikne kompaktní nelepivé těsto. Podle chuti dosladíme (já moc nesladím, takže by mi to stačilo i nedoslazované) a vmícháme cokoli, čím chceme sušenky ochutit. Já jsem těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala bezmléčné čokoládové pecičky a do druhé strouhaný kokos a dvě lžíce mléka.

Z těsta kávovou lžičkou nabíráme hromádky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem nebo můžeme z těsta udělat váleček, který poté krájíme navlhčeným nožem na malé válečky, které skládáme na plech.

Pečeme při 170 °C, až než okraje sušenek zrůžoví. Doba pečení záleží na každé troubě a také na velikosti sušenek, já jsem je pekla asi 12-15 minut.

 

Sušenky je možné dochutit vším, co vás napadne, kokosem, skořicí, kakaem/karobem, rozinkami, vanilkou, citronovou kůrou…

 

Recept vytvořila Petra M. (http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/)

Ingredience
125 g jáhel
2 skleničky rostlinného mléka
6 lžic cukru
150 g kukuřičného gofia
cca 200 ml vody
Čas na přípravu
Doba vaření
15 min
15 min
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter