Gofio jablečná buchta
Gofio jablečná buchta
Gofio jablečná buchta je výborný podzimní recept, ve kterém se spojuje příjemná sladká chuť jablek a pražená chuť gofia. Jako u všech receptů z gofia je možné použít gofio všech stupňů pražení, od jemného po silně pražené. Použitím silnějši praženého gofia získáte intenzivnější chuť dezertu a výraznější barvu.
Buchta je po upečení krásně vláčná s lehkým nádechem a vůní mouky, která má skutečně specifickou a velmi příjemnou praženou příchuť.
Pro děti je nejlepší použít gofio pro děti http://www.el-gofio.cz/produkt/gofio-pro-deti/, které je vhodné už pro děti od 6 měsíců. Vzhledem k přítomnosti kakaa, které je dětem doporučováno až od 2 let, řadíme tento recept do kategorie pro děti od dvou let. Dezert ale určitě bude chutnat i mladším dětem. A rozhodně bude chutnat nejen dětem, ale i dospělým.
Vzhledem k použité špaldové mouce není recept bezlepkový, ale zkušení celiaci jistě vymyslí náhradu. Nás napadá rýžová nebo pohanková mouka.
Rozhodně tuto dobrotu vyzkoušejte. Přejeme dobrou chuť.
Postup:
Vejce, olej a cukr vyšleháme do pěny. Poté přidáme špaldovou mouku, gofio, kakao, skořici, rum, kypřící prášek a v závěru také oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka. Promícháme a vylijeme na menší plech, pečeme na 170°C zhruba 30 minut.
.
Při podávání můžeme doplnit zakysanou smetanou s troškou domácí višňové marmelády.
.
Recept vytvořila Máma v kuchyni, které za něj moc děkujeme
Ingredience |
---|
1/2 hrnku hladké mouky (může být špaldová) |
1/2 hrnku gofia (silně pražené nebo dětské) |
1 hrnek rostlinného oleje |
3/4 hrnku třtinového cukru |
2 vejce |
4 menší jablka |
1 lžíce kakaa |
2 lžíce rumu (nemusí být) |
1 lžička skořice |
1/2 kypřícího prášku (bez fosfátů) |