Mojo omáčky

Omáčky Mojo

Omáčky Mojo (čteme „mocho“) jsou hvězdou kanárské kuchyně, která zachutná snad každému návštěvníkovi ostrovů. Z posledních výzkumů vyplývá, že tato omáčka má za sebou dlouhou a fascinující historii dlouhou několik set let a přesahuje tři kontinenty.

 

Historie:

Mojo vzniklo jako velmi chutný důsledek polohy Kanárských ostrovů jako pomyslného mostu mezi Evropou, Afrikou a Amerikou. Bylo pravděpodobně vymyšleno na Kanárských ostrovech, protože právě zde se poprvé potkaly všechny ingredience, chilli papričky a paprika z Jižní Ameriky, pepř a olivový olej ze Španělska, římský kmín ze severní Afriky. A kuchyně Guančů, původních obyvatel, která se vyvíjela více jak 1500 let před příchodem Španělů, hrála také svou roli.

Zelené mojo je variantou středomořských zelených omáček vyrobených z bylinek, octa, oleje a česneku, které jsou k vidění a ochutnání od Portugalska po Itálii. Původní recept nejspíš pochází z Blízkého východu, odkud ho přinesli legionáři.
Červené mojo má své kořeny v severoafrické a španělské kuchyni, ovlivněné 800letou Arabskou nadvládou), je podobné marocké omáčce chermoula, která se skládá z olivového oleje, citronové kůry, česneku, chilli, papriky, římského kmínu, koriandru a petrželky.

 

Výroba a použití:

Kanárské Mojo je omáčka nebo dip vyrobený z oleje (často slunečnicového nebo olivového), soli, octa a česneku. Červené mojo získává svou chuť a barvu od červené papriky, chilli a často římského kmínu. Zatímco zelené Mojo se vyrábí ze zelených paprik, petrželky nebo koriandru.
Samotné kanárské mojo je plné zajímavých chutí, není však příliš pikantní. Pokud si však nevyberete ostrou variantu, která se vyrábí z celých paprik a papriček včetně semínek. Často se používá místní chilli známé jako ‚pimientos de la puta madre‘. Na Kanárských ostrovech má téměř každá rodina vlastní recept na mojo, který se předává z generace na generaci.

Červené mojo se tradičně podává s malými bramborami vařenými v mořské nebo hodně osolené vodě, dokud nezískají zvláštní svraštělý vzhled a nevytvoří se na nich slaná krusta (papas arrugadas). Zelené mojo je tradiční omáčkou k rybám, kterých je kolem ostrovů dost a dost.
Často uvidíte červené a zelené mojo v restauracích podávané jako předkrm s chlebem, někdy se přidává i omáčka aioli.
Moderní kanárská kuchyně využívá mojo na mnoho různých způsobů, míchá se z nich Mojonéza (mojo smíchané s majonézou). Nebo můžete mojo dát do burgerů místo kečupu nebo barbecue omáčky.

Dobrou chuť