Výroba gofia

Gofio je celozrnná mouka, která je součástí kanárské stravy už více než 2000 let. Kanárské ostrovy jsou pro pěstování obilí velmi vhodné, daří se mu i na terasovitých polích vysoko v horách. 

Příprava gofia má pouze dva kroky. Nejprve se opraží celá obilná zrna. Pražení dodá gofiu velmi dlouhou trvanlivost, nezaměnitelnou chuť a zajímavou barvu. Chuť a barva jsou závislé na stupni pražení. V naší nabídce se můžete setkat se třemi stupni: tueste suave (lehce pražené), tuest medio (středně pražené) a tueste fuerte (silně pražené).

Opražená zrna se potom rozemelou na jemný prášek. Dříve se k mletí gofia používaly vodní mlýny. Na místech, kde nebylo možné umístit mlýnské kameny do tekoucího potoka, se používaly mlýny ruční. Ve 20. století je nahradily elektrické mlýny, které melou gofio i dnes.

Původně se gofio vyrábělo jenom z ječmene. Později se začaly používat i další druhy obilí. V dobách největší nouze Kanářané připravovali gofio dokonce i ze semen trávy.