Co je Gofio

Gofio je celozrnná mouka se specifickým způsobem přípravy, vysokým obsahem živin a univerzálním použitím. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nesmělo chybět ani na lodích Kryštofa Kolumba. Tento jemný prášek je součástí kanárské kuchyně dodnes.

PROČ JE GOFIO TAK SKVĚLÉ?

  • je velmi univerzální: gofio můžete použít při přípravě kaše k snídani, při vaření i pečení, dokonce i při přípravě zmrzliny nebo naprosto zdravého energetického nápoje

  • na rozdíl od běžné mouky ho můžete jíst i bez tepelné úpravy

  • obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík

  • je bohaté na bílkoviny a vlákninu

  • je lehce stravitelné: výborně se proto hodí pro děti nebo pro sportovce

  • neobsahuje žádné konzervanty, ani barviva: do některých druhů gofia se přidává mořská sůl, to je jediná přídatná látka

  • neobsahuje žádné GMO (geneticky modifikované potraviny)

  • nezaměnitelnou chuť: jedinečnou chuť dodává gofiu pražení při výrobě

JAK SE GOFIO VYRÁBÍ?

Gofio se vyrábí z celých obilných zrn, která se před rozemletím opraží. Díky pražení získá gofio jedinečnou chuť, zajímavou barvu a dlouhou trvanlivost. Původně se gofio vyrábělo pouze z ječmene, postupně se ale začaly používat i další obiloviny. Jednotlivé druhy gofia se liší nejen použitými surovinami, ale i stupněm pražení.

Druhy gofia, které u nás můžete zakoupit, najdete ZDE.

K ČEMU SE GOFIO POUŽÍVÁ?

Gofio je velice univerzální a Kanářané ho konzumují v mnoha podobách v každou denní dobu a v každém věku. Gofio a med se dokonce přidávají malým dětem do lahviček s mlékem.

  • mouka pro přípravu pečených i nepečených dezertů, housek a chleba

  • základ kaše k snídani pro malé i velké

  • na zahuštění polévek a omáček: v tomto případě je ale nutné počítat se specifickou chutí gofia

  • při výrobě zmrzliny

  • přísada do smoothie nebo zdravého energetického nápoje, který je ideální třeba před túrou nebo jiným sportovním výkonem

Inspiraci pro použití gofia najdete v záložce Recepty.